20
Keramický zpravodaj 29 (1) (2013)
U ostatních vzorků se projevuje tixotropní chování (mléko,
bílek), nebo podle velikosti
Dr
tixotropní i reopektické cho-
vání. Míra těchto časově závislých vlastností je u jednotli-
vých vzorků různě intenzivní. Intenzivní tixotropní chování
bylo naměřeno u vzorků s mlékem a vaječným bílkem.
U vzorků s pivem, jablečnou šťávou, medem a tvarohem
jsou časově závislé vlastnosti slabé.
Vlivem použitých přísad došlo u všech vzorků ke snížení
zdánlivé viskozity kaší (vztaženo k referenčnímu vzorku).
Všechny směsi se chovají pseudoplasticky (shear-thinning),
jen referenční vzorek, vzorek s mlékem a vzorek s medem
vykazují slabé dilatantní chování (shear thickening) při urči-
tém střihovém spádu, což je dáno sklonem křivky závislosti
viskozity na střihovém spádu.
Obr. 4
Referenční vzorek vs. vaječný bílek – pokles viskozity, silně tixotropní
Obr. 5
Referenční vzorek vs. pivo – pokles viskozity, časově závislé vlastnosti slabé