20
Keramický zpravodaj 27 (4) (2011)
lze rozdělit vzorky na dvě skupiny. První je skupina vzorků
s organickými modifikátory, která má nejmenší velikost
krystalitů, ta se pohybuje v rozmezí 32,0 - 48,0 . Druhá
je skupina vzorků s anorganickými modifikátory s dvojná-
sobnou velikostí krystalitů ve srovnání s přídavkem orga-
nických modifikátorů. Velikost krystalitů se pohybuje v roz-
mezí 77,0 - 98,0 .
Vápenná kaše bez modifikátoru má velikost krystalitů
76,0 . To znamená, že přídavek anorganického modifi-
kátoru vede vždy k zvětšení velikosti krystalitů a nejpod-
statnější zvětšení způsobil přídavek CaSO
4
. 2H
2
O.
Å
Å
Å
Morfologie posuzovaná vizualizací elektronovým
mikroskopem
Morfologie všech vzorků byla posuzována elektronovým
skenovacím mikroskopem JEOL JSM-5500LV. Fotografie
byly zhotoveny v režimu vysokého vakua (zobrazení
v sekundárních elektronech). Urychlovací napětí primární-
ho svazku elektronů bylo 15 kV. Povrch vzorku byl poko-
ven naprášením tenké vrstvy zlata. Rozlišení mikroskopu je
4 nm.
Následující Fota 1 – 4 zobrazují ukázku struktury vybra-
ných vzorků kaší s modifikátory, jenž měly největší vliv na
viskozitu.
Vápenná kaše bez přídavku modifikátoru má typickou rov-
noměrně zrnitou „květákovou“ strukturu s drobnými hexa-
gonálními krystaly portlanditu (Ca(OH)
2
), velmi podobnou
strukturu má i kaše s přídavkem Na
3
PO
4
. 12H
2
O a ostatních
anorganických modifikátorů kromě CaSO
4
. 2H
2
O.
Struktura s CaSO
4
. 2H
2
O se výrazně liší, krystaly portlanditu
jsou cca 10x větší než krystaly všech naměřených kaší.
Struktury vápenných kaší s organickými modifikátory jsou
shodné, na rozdíl od kaše bez modifikátoru jsou hutnější
a patrné jsou i větší krystaly portlanditu. Na ukázku je
zobrazen snímek kaše s kyselinou citrónovou.
Foto 1
Vápenná kaše bez modifikátoru
Foto 2
Vápenná kaše s Na
3
PO
4
. 12H
2
O
Foto 3
Vápenná kaše s CaSO
4
. 2H
2
O
Foto 4
Vápenná kaše s kyselinou citrónovou
Statistická analýza hlavních komponent
Pomocí programu Statistica 7.0 byla provedena analýza
hlavních komponent viz obr. 7. Faktor 1 souvisí s charakte-
rem modifikátoru, tento faktor má převažující vypovídající
hodnotu s váhou 68,0 %. Analýza potvrzuje, že nejvý-
znamnější vliv na vlastnosti kaše má právě druh přidaného
modifikátoru do hasicí vody. Skupina všech organických
modifikátorů je na kladné části osy Faktoru 1, veškeré
anorganické modifikátory se nacházejí v záporné oblasti
osy Faktoru 1. Faktor 2 kvůli své nízké váze 26,0 % nebyl
pojmenován, jeho určení je složité.